Gravimetrično doziranje in polnjenje

Gravimetrično doziranje in polnjenje je princip, ki se pogosto uporablja za natančnejše doziranje. Pogosto se zgodi, da se izdelki, ki se prodajajo po volumnu ali kosih, tehtajo gravimetrično, torej po masi. Na primer: olje, ki se prodaja po prostornini, je pakirano gravimetrično, saj se gostota olja močno spreminja s temperaturo.

Polnila so lahko sestavljena iz dozirnega dela, ki je lahko za ali brez pakirnega dela.

Pri polnilih in doziranju se pogosto pojavijo težave s dolgoročno stabilnostjo ali zanesljivostjo sistema. Zato se kontrolne tehtice pogosto uporabljajo za preverjanje točnosti dozirnih sistemov. Druga usmeritev je izboljšava sistema doziranja in polnjenja, kar lahko zagotovimo s spremembami v procesu ali z izbiro ustrezne merilne verige-tehtalne celice in elektronika za dinamično tehtanje z integriranimi postopki doziranja in optimizacije. HBM-ova serija AED je zasnovana tako da odpravlja takšne težave.

Različni polnilni sistemi se niso razvili le zaradi različnih lastnosti izdelkov, temveč tudi zaradi stalne potrebe po večji natančnosti doziranja. To je še posebej pomembno pri dražjih izdelkih ali visoko zmogljivih linijah, kjer je mogoče doseči velike prihranke.

Gravimetrična polnila lahko razdelimo na:

  • stroji za merjenje neto mase: polnila, ki merijo vnaprej določeno maso izdelka. Pogosto je ohlapen material. To so sekvenčne ali šaržne lestvice. Ti stroji lahko merijo najrazličnejše materiale: pesek, zelenjavo, zrna. S temi polnili se dosegajo majhne in srednje kapacitete.
  • kombinirana polnila: z neto maso in več dozirniki (glava). Vnaprej določeno maso dobimo s praznjenjem ustrezne kombinacije nabitih glav. Takšni sistemi so najboljši za kosovne izdelke, ki jih je treba polniti srednje in velike kapacitete: čips, solata, pecivo…
  • stroji za merjenje bruto mase: ta polnila merijo vnaprej določeno maso izdelka, ki je lahko plinasta, tekoča, praškasta, zrnata, neposredno v embalažo, ki se opira na tehtnico, ki nadzoruje proces polnjenja. Ta sistem se uporablja za kavo, olje, kemikalije, sladkor, plin… Ti aparati so najbolj primerni za majhne in srednje kapacitete.
  • protipolnila pakirni stroji: merijo grudast material glede na vnaprej določeno težo. To so stroji za pakiranje zdravil, navojnega blaga…