Gravimetrijsko punjenje i doziranje

Gravimetrijsko doziranje i punjenje je princip koji se često koristi za tičnije odmeravanje. Čest je slučaj da se proizvodi koji se prodaju po volumenu ili komadima važu gravimetrijski, tj. po masi. Na primjer: ulje koje se prodaje po volumenu, pakira se gravimetrijski budući da gustoća ulja značajno varira s temperaturom.

Punilice se mogu sastojati od dozirnog dijela koji može biti sa ili bez pakirnog dijela.

Kod punilica i doziranja često se javljaju problemi dugoročne stabilnosti ili pouzdanosti sustava. Stoga se kontrolne vage često koriste za provjeru točnosti sustava za doziranje. Drugi smjer je unapređenje sustava doziranja i punjenja, što se može osigurati promjenama u procesu ili odabirom prikladne ćelije za mjerno lančano vaganje i elektronike za dinamičko vaganje sa integriranim postupcima doziranja i optimizacije. HBM-ova AED serija je napravljena za uklanjanje takvih problema).

tračni karusel

Različiti sustavi punjenja nisu se razvili samo zbog različitih svojstava proizvoda, već i zbog stalne potrebe za većom točnošću doziranja. Ovo je posebnoi važno za skuplje proizvode, ili linije visokih performansi, gjde se mogu postići velike uštede.

Gravimetrijske punilice možemo podijeliti na:

 • storjeve za mjerenje neto mase:
  • punilice koje odmjeravaju unaprijed određenu masu proizvoda. Često je to rastresit materijal. To su sekvencijalne ili šaržne vage. Ovi strojevi mogu mjeriti široku paletu materijala: pijesak, povrće, žitarice. Ovim punilicama postižu se mali i srednji kapaciteti.
 • kombinirane punilice (multi head vage):
  • u pitanju su punilice s neto masom i više jedinica (glava) za doziranje. Unaprijed određena masa dobiva se pražnjenjem odgovarajuće kombinacije napunjenih glava. Takvi sustavi su najbolji za komadne proizvode koji treba da se pune u srednjim i visokim kapacitetima: čips, salata, peciva…
 • strojevi za mjerenje bruto mase:
  • ove punilice mjere unaprijed određenu masu proizvoda, koji može biti plinoviti, tekući, praškasti, zrnast, izravno u ambalaži koja se oslanja na vagu koja kontrolira proces punjenja. Ovaj sustav se koristi za kavu, ulje, kemikalije, šećer, plin… Ovi strojevi su najprikladniji za male i srednje kapacitete.
 • brojačke punilice
  • mjere grudasti materijal prema unaprijed određenoj težini. To su strojevi za pakiranje lijekova, šrafovske robe…